AVV: de democratische vakbond

AVV in het gelijk gesteld door Reclame Code Commissie

Pensioenfonds Zorg en Welzijn claimt onterecht hogere pensioenresulaten

AVV is door de Reclame Code Commissie (RCC) in het gelijk gesteld. Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) maakt reclame met fors hogere pensioenregelingen dan het waar kan maken. Door het toepassen van een rekentruc plaatst PFZW zichzelf in een rooskleurig daglicht dat het niet kan waarmaken.

De claim van PFZW

De gewraakte tekst op de website van PFZW luidt: “Waar we in Nederland vinden dat je met zeventig procent van je laatstverdiende loon een goed pensioen hebt, ontvangen de meeste deelnemers van PFZW op dit moment een fors hoger pensioen: tussen de tachtig en honderdtwintig procent van het laatstverdiende salaris, afhankelijk van de sector.”

De klacht van AVV

De reclame is onduidelijk en geeft dubbelzinnige informatie. De tekst van PFZW suggereert een veel betere pensioenregeling dan andere fondsen bieden, terwijl PFZW zeker niet beter presteert dan andere pensioenfondsen in Nederland. Voor iemand in de zorg kan tachtig tot honderdtwintig procent van het laatstverdiende salaris evenveel of zelfs minder zijn dan zeventig procent van het gemiddelde loon van hun gehele loopbaan. Medewerkers in de zorg gaan de laatste jaren voor hun pensioen namelijk vaak minder werken. Ze gaan dan minder verdienen en daardoor is hun laatstverdiende salaris vaak een stuk lager. Door daarmee te vergelijken komt PFZW aan een hoger percentage pensioenregeling. PFZW claimt dit als een uitzonderlijke prestatie.

Martin Pikaart: "Schandalig dat een verplicht pensioenfonds op een dergelijke, oneerlijke wijze zijn deelnemers misleidt!"

De klacht is door AVV op 28 april 2016 ingediend. PFZW is in de gelegenheid geweest om zich schriftelijk te verweren. Daarna is op 26 mei een zitting geweest waarin de klacht is behandeld en AVV nogmaals heeft duidelijk gemaakt hoe misleidend de informatie van PFZW is.

PFZW vergelijkt in het verweer tegen de klacht het bruto te behalen pensioeninkomen met het actuele salaris. De AOW die - zeker bij medewerkers uit de zorg - een groot deel uitmaakt van het pensioen wordt door PFZW meegenomen in de “eigen resultaten”.

De uitspraak

In haar uitspraak oordeelt de RCC nu dat de klacht van AVV gegrond is. De reclame-uiting van PFZW is in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code en de commissie beveelt PFZW aan om niet meer op dergelijke wijze reclame te maken.

Er is nog een mogelijkheid om tegen de uitspraak van de RCC in beroep te gaan. Het is onduidelijk of PFZW van plan is hiervan gebruik te maken.

Lees de volledige uitspraak van de Reclame Code Commissie.

15 juli 2016

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel