AVV: de democratische vakbond

Stemming Bilthoven Biologicals (II) gesloten

Bilthoven Biologicals

Na de uitslag van de vorige stemming hebben we de gesprekken met werkgever voortgezet. Dit heeft geleid tot een resultaat. Werknemers van Bilthoven Biologicals konden hierover stemmen van maandag 7 oktober tot maandag 14 oktober om 17 uur.

De belangrijkste punten uit het resultaat

  • Looptijd
    Een nieuwe cao met een looptijd van 2 jaar, van 1 mei 2024 tot 1 mei 2026.
  • Loonstijging
    Gedurende deze twee jaar, stijgt je loon stijgt met 8,7 procent (door rente op rente):
    • per 1 mei 2024: 3,5 procent;
    • per 1 januari 2025: 1 procent;
    • per 1 juli 2025: 4 procent.
  • Cao-salarisschaal
    De overheid heeft het wettelijk minimumloon verhoogd. BBio zal om die reden de lagere treden in de schalen 1 t/m 3 te verwijderen:
    Schaal 1 trede 1 t/m trede 3.
    Schaal 2 trede 1 t/m trede 2.
    Schaal 3 trede 1.
  • Reiskostenvergoeding woon-werkverkeer en zakelijk verkeer
    > BBio zal vanaf 1 september 2024 de tegemoetkoming in de reiskosten woon-werkverkeer voor alle werknemers vaststellen op een vaste kilometervergoeding, gebaseerd op de formule van de belastingdienst, ongeacht hoe de werknemer naar het werk komt. Daarbij wordt gekeken hoe vaak je gemiddeld per week op de locatie van BBio werkt.
    > Medewerkers die met het openbaar vervoer komen, krijgen een vergoeding op basis van het aantal kilometers.
    > De kilometervergoeding is gebaseerd op het fiscaal maximaal toelaatbare bedrag van €0,23 per kilometer.
    > Het maximum aantal kilometers enkele reis is 60 km. Er is geen minimum aan het aantal kilometers. Deze wijziging betekent voor vrijwel alle medewerkers (99%) een (soms zelfs forse) netto verhoging van de maandelijkse reiskostenvergoeding woon-werk.
    > De vergoeding voor zakelijk werkverkeer is €0,30 per kilometer, waarvan €0,23 onbelast en €0,07 belast. Dit was €0,21 cent onbelast en €0,09 belast.
  • Extra vakantiedag
    Gedurende de looptijd van deze cao zijn cao-partijen overeengekomen dat iedere medewerker 1 extra vakantiedag per jaar krijgt. Artikel 11.1 Vakantierechten wordt gedurende de looptijd als volgt aangepast: “De vakantierechten zijn gedurende de looptijd van deze cao geen 24 dagen maar 25 dagen van 7,2 uur (172,8 uur) per jaar voor medewerkers met volledige werktijd van gemiddeld 36 uur per week.”
    Van iedere medewerker wordt verwacht dat hij/zij deze extra vakantiedag ook daadwerkelijk opneemt in het betreffende cao-jaar.
  • Thuiswerkvergoeding
    Voor thuiswerkdagen wordt de maximaal fiscaal onbelaste thuiswerkvergoeding van €2,35 per dag beschikbaar gesteld. Dat is een verhoging van 9,3% ten opzichte van de huidige vergoeding.
  • Budget voor Persoonlijke Ontwikkeling
    Cao-partijen vinden investeren in de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers belangrijk. Om die reden stelt BBio met ingang van 1 september 2024 voor de duur van deze cao €1000,- bruto opleidingsbudget beschikbaar voor elke medewerker in het kader van een opleiding of coaching voor persoonlijke ontwikkeling, binnen of buiten de huidige functie. Uiteraard moet de inzet van de budget herkenbaar bijdragen aan de loopbaan.
  • Budget voor Duurzame Inzetbaarheid
    > BBio zal per 1 januari 2025 per medewerker €350,- beschikbaar te stellen per kalenderjaar voor duurzame inzetbaarheid.
    > Elk kalenderjaar krijgt iedere medewerker opnieuw een bedrag van €350,- toegekend.
    > Medewerkers kunnen dit sparen tot maximaal drie jaar (dus maximaal €1.050,-).
    > Drie jaar na het ontstaan van het recht op €350,- vervalt die €350,- als een medewerker dat bedrag dan nog niet heeft verzilverd.
    > Nieuwe medewerkers kunnen twaalf maanden na indiensttreding voor de eerste maal gebruik maken van deze tegemoetkoming. Zij bouwen dit wel vanaf het eerste dienstjaar naar rato op.
    > Jaarlijks wordt door BBio in december vastgesteld wat de maximale uitgave is voor het volgende kalenderjaar met betrekking tot het budget Duurzame Inzetbaarheid.
    > Tot 1 janurai 2026 geldt een overgangsregeling. Dit houdt in dat medewerkers die in 2025 een (volgens de vorige systematiek) opgebouwd bedrag mogen besteden, dit alsnog kunnen doen. Dit kan tot 1 januari 2026.
  • Overige punten
    FiscFree, stagevergoedingen, WOM, vervolgonderzoek cafetariamodel, Wajong en redactie cao-tekst. Voor deze regelingen is overeengekomen dat de vakbonden de voorwaarden over de toepassing van deze regelingen met werkgever afspreken. Deze bovengenoemde regelingen komen uiteindelijk in de cao te staan. De gesprekken hierover starten binnenkort. Zie verder de tekst uit het resultaat.

Wil je meer lezen over het resultaat? Dat kan in de volledige tekst van het resultaat.

We plaatsen de uitslag en rapportage zo snel mogelijk op de bedrijfspagina Bilthoven Biologicals.

14 oktober 2024

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel